sobota 8. října 2011

Alphas, The Season Finale: Hořké zklamání

Alphas začali tak slibně. Seriál o lidech se schopnostmi, které nejsou jako vystřižené z komiksu nebo převyprávěné z pohádky.


Hrdinové sriálu Alphas mají schopnosti, které ostatní lidé nemají. Ale jsou to schopnosti uvěřitelné, spíš neobyčejně silné talenty. A nepřicházejí zadarmo. Billova nadlidská síla zatěžuje jeho tělo tak, že jej může zabít. Garyho neuvěřitelné analytické schopnosti jsou jen druhou stranou autismu. Rachel má sice strojově ostré smysly, ale její mozek zvládá na maximum jen jeden jeden z nich. Ano, takhle by to nějak mohlo být. Náhodné mutace jednou za čas vytvoří jedince, který je "lepší" než ostatní. Žádné nadpřirozeno, telepatie, magie.

Bohužel, tvůrci seriálu si se silou této "uvěřitelnosti" nevědí rady. Prvním varováním byl sedmý díl, Catch and Release. Děvče schopné konstruovat v řádu minut komplexní zařízení by mohlo skvěle kontrovat McGyverovi nebo doktorce Carterové z SG-1, zapadla by i do Heroes či Sanctuary. Ale to jsou "zábavné" seriály, které nikdo nemůže brát ani trochu vážně - to není kritika, všechny je mám rád. Jen Alphas ze začátku vypadali, že budou jiní. Serióznější. Polechtávající mozek myšlenkou "Ano, to by asi, možná, možná mohlo takhle nějak být."

Ovšem finále strhává kormidlo na úplně druhou stranu. Už tu nemáme pomalé odkrývání nově se objevujícího fenoménu, kterého se vlády bojí a současně se jej snaží využít, ale v podstatě o něm nic neví. Z ničeho nic tu máme SPIKNUTÍ. Rozsáhlé, staletí připravované a nyní se blížící ke kataklyzmatickému závěrečnému střetu. Plus jednoho nesmrtelného k tomu.

Och, jak já jsem zklamán. Po tak slibném začátku pád k těm nejtupějším klišé žánru... Jsem zvědav, jak a zda z toho v druhé sezóně vybruslí. :-)

P.S. Pokud máte rádi seriály o spiknutí, vřele vám doporučuji Rubicon. Není to ani sci-fi, ani fantazy, kupodivu ani akce. Je to prostě skvělý napínavý příběh z prostředí takové jiné tajné služby.

Žádné komentáře:

Okomentovat