pátek 28. října 2011

Grimm - nenaplněná očekávání

První zprávy mluvili o seriálu, v němž policisté vyšetřují zločiny ve světě, kde lidí a bytosti z příběhů bratří Grimmů žijí vedle sebe.

Ne, to není lebkoun, to je Holda.

Och, mohlo jít o alternativní realitu, obdobu našeho moderního světa, ale doplněného o nějakou tu magii, bytosti mezi lidmi a zvířaty atd. Ale co jsme dostali? Další "dnešní" svět, fungující tak jak jej známe z realita, za nímž - po věky prakticky nezpozorováni - žijí "abnormálové" jako vystřižení ze Sanctuary. Hrdinova teta studuje staré tisky  a píše si deníky s ručně kreslenými obrázky jako Boby Singer a táta Winchester ze Supernatural. Nikdo, vůbec nikdo si nevšiml, že nebezpečné a - jak se jistě brzy dozvíme - mocné bytosti žijí vedle nás. Ani policie, ani armády ba ani vědci - nikdo nic, ale vůbec nic, neví, úplně jako ve světě Harryho Pottera. Po prvním díle se zdá, že k základní koncepci seriálu nepaří ani žádný příběh, pokud tedy za něj nepovažujeme to, že se hlavní hrdina z ničeho nic dozví, že patří k tajné a zjevně rovněž nadpřirozené (jak jinak by to abnormálové poznali?) skupině "Grimmů".
To všechno tu už bylo, žádný nový pohled (jako třeba v Alphas), jiné je jen prostředí. Ale kombinaci s krimálním žánrem známe už z Fringe, jen tam jde o scifi a zde o fantazy.

Možná je to dobře, možná kdyby šlo o alternativní realitu, máme tu jen variaci na Buffy nebo Angel a to jsou věci, které dokážu sledovat jen v TV, když se nemocný potím na gauči. A tak nezbývá, než čekat, jak se rozvine Once Upon a Time, druhý nováček tohoto týdne, s mnohem neotřelejším konceptem.

Žádné komentáře:

Okomentovat